copijn bruine beuk header
 projecten

Grote particuliere tuinen
Renovatieplannen voor
      Buitenplaatsen

Daktuinen
Binnenbeplanting
Bijzondere terreinen/ Musea
Renovatieplannen Parken
Stedenbouw
Gezondheidszorg
Begraafplaatsen

Bijzondere terreinen/ Musea
   Museum De Buitenplaats te Eelde
   het Nieuwe Rijksmuseum te Amsterdam
   de Oude Hortus te Utrecht

Museum De Buitenplaats te Eelde, 1992-2008
Tussen het 17e eeuwse Nijsinghhuis en een 14e eeuwsekerk is het museum De Buitenplaats gebouwd. De tuin schept een verbinding tussen de 17e-eeuwse stijl en de organische vormgeving van het nieuwe museum.
De tuin is ingedeeld in een aantal tuinkamers, die allen met een eigen markante vormgeving zijn ingericht. De tuin biedt ruimte aan een vaste kunstcollectie en wisselende beelden exposities. Tevens is een groen amfitheater opgenomen. Het dak van het nieuwe museum is geheel beplant. Vanaf het museum loopt een as evenwijdig aan het oude Nijsinghhuis met een platanenprieel en aan weerskanten donker-rood bloeiende borders. Het terrein wordt afgesloten met een nieuwe slangenmuur en een appelhof, aansluitend is een hoge berceau begroeid met blauwe regen, tegenover het Nijsinghhuis ligt een verdiepte, barokke vijver.
eelde de buitenplaats ontwerp

eelde museum de buitenplaats

eelde nijsinghhuis

nijenhuis


top

rijksmuseum Het Nieuwe Rijksmuseum te Amsterdam, 2004-2013
Voor de tuin van het Rijksmuseum is door Copijn Utrecht een renovatieplan opgesteld. Met het motto 'verder met Cuypers' is het oorspronkelijk ontwerp van Cuypers uit 1884/ 1901 weer opgepakt en dit vormt de basis voor het nieuwe plan. De tuin was een buitenmuseum in Oud Hollandse stijl, een samenvoeging van diverse neo-tuinstijlen, renaissance, barok en landschapsstijl naast elkaar. In het nieuwe ontwerp zijn deze verschillende tuinstijlen, die in een eeuw wat vervaagd waren, weer expliciet en herkenbaar gemaakt, ook de oude markante, monumentale bomen zijn verzorgd. De oriëntatie van de tuin op het gebouw en de tuin krijgt een duidelijke begrenzing zowel met groen als met het oude, originele hek.

Na de geslaagde tentoonstelling van de beelden van Henry Moore (1898-1986) in de tuinen van het Rijksmuseum in 2013.
Komt per 21 juni 2014 een beeldenten-toonstelling van Alexander Calder (1898-1976) in de tuinen van het Rijksmuseum.

 


tuinontwerp amsterdam rijksmuseum

rijksmuseum

amsterdam rijks copijn
top

Oude Hortus in Utrecht, 1991
De oude Hortus van Utrecht aan de Nieuwe Gracht stamt uit 1724. Toen in de Uithof een nieuwe Hortus werd aangelegd, zou de Oude Hortus worden opgedoekt. Een aantal omwonenden en de Rotary Utrecht-West hebben de handen uit de mouwen gestoken om dit te voorkomen. Aan Copijn Utrecht is in 1991 gevraagd een renovatieplan te maken voor de Oude Hortus. In dit herstelplan zijn diverse perioden en tuinstijlen opgenomen, o.a. de Regiustuin, een 17e eeuwse apothekerstuin, een kuipplantentuin uit de 18e eeuw, een 19e eeuwse landschapstuin met grote vijver en een cottagetuin. Ook het Universiteitsmuseum is naar deze locatie verplaatst en vormt nu een prachtige eenheid met de Oude Hortus en de herstelde kassen. Bijzondere bomen in de Oude Hortus zijn o.a. de Japanse notenboom (Ginkgo biloba) uit 1730, de oudste van Nederland, een vaantjesboom, een doodsbeenderenboom, een groenblijvende steeneik, een kersappel, een pimpernoot en een hertsfstkastanje. Ook staan er nog twee oude oranjerieën aan de randen van de Hortus. Al met al een prachtig groen kleinood midden in de oude stad, dat bewaard is gebleven door particulier initiatief!
oude hortus utrecht ontwerp

hortus utrecht

oude hortus utrecht

top

reconstructie vesting Bourtange, 1973
Internationale School, Amstelveen, 1992
Goetheanum, Dornach bij Basel, 1994-2012
kasteeltuin Culemborg,2003
Afrika Museum, Berg en dal, 1983
Slot Loevestein, Woudrichem, 1992
Lillofort, Antwerpen, 1999
Ruïne van Brederode, Santpoort, 1995
Drinkwaterleidingcomplex Leiduin, Vogelenzang,1993
renovatie Sap-perserij, Breukelen,2009
Expo 2000, Hannover, 1998
Floriade 2012, Venlo, 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

schaduw