copijn bruine beuk header
 copijn historie

 

 

Hoe krijg je een grote opdracht? Een verhaal door J'ørn vertelt op 4-4-2014 bij de uitreiking van het Copijn boek in Wageningen

Ca. 25 jaar geleden, liepen  de eigenaar van een terrein, mijn  Belgische medewerkers en ik, Jorn Copijn,, vlak bij Brasschaat door een grote oude buitenplaats, er was veel achterstallig onderhoud aan lanen, bossen en het grote park van de buitenplaats.
Ik was er alleen om naar de bomen te kijken, onderweg stoorde ik mij zeer aan het lawaai van het verkeer op de snelweg Breda naar Antwerpen, dat langs deze buitenplaats reed. Ik dacht hoe kan je toch zo een onmogelijke plek kopen.
Terloops zei ik iets over dit ontzettende lawaai tegen de eigenaar,  als door een wesp gestoken reageerde de opdrachtgever, een nog jonge man, dat ik mij hiermee absoluut niet moest bemoeien.
Op de verdere wandeling van ca. 11/2 uur was hiermee de toon gezet of te wel de stemming verpest.
Na deze wandeling kregen wij binnen in de salon nog een kopje thee en een klein Hollands koekje.
Plotseling zei ik tegen de opdrachtgever, er is toch wel heel veel lawaai, maar daar kan ik wel veel aan doen, als u dat wilt, wil ik het wel vertellen. Toen was het daarna enige minuten stil.
Hij zei, nou vertelt u dan maar uw verhaal.
Ik begon met een omweg, over 100 konijntjes en de kauwtjes, die het gazon van ca. 3,5 ha. achter het huis kaal hielden en de kauwtjes die daarna het gazon om ploegden op zoek naar emelten. Vlak langs het gazon liep een kleine beek. Ik zei dat het met de vele konijnen en de kauwtjes toch niet zou lukken  een mooi gazon te laten groeien. Wellicht als wij op deze plek een vijver graven van 0-10m. diep ca. 60.0000m3 zand hier uit konden halen, dat dit voldoende zou zijn om een geluidswal van ongeveer een 1-5 km. lang en 6m. hoog aan te leggen.
Als u dat wilt kunnen wij deze daarna met grote heesters en bomen beplanten.
Het was enigen minuten stil en daarna zei hij, mag u doen. En zo kregen wij ineens een werk van ca. 3,5 miljoen in opdracht.

cover welgelgegen

Op deze vijver hebben we nog een keer met de mensen van het ontwerpbureau geschaatst

cover welgelgegen

 

 

 

 

 

 

 

 

schaduw